تاریخچه مختصر اينترنت و کافی نت در ايران
سال 1371 ( 23 سال بعد از تولد اينترنت در دنيا ) تعداد کمی از دانشگاههای ایران از جمله دانشگاه صنعتی شریف و دانشگاه گیلان، توسط مرکز تحقیقات فیزیک نظری و از طریق پروتکل uucp به اینترنت وصل می شوند تا با دنیای خارج ایمیل رد و بدل کنند.
در سال 1372 هجری شمسی ایران نیز به شبکه اینترنت پیوست و نخستین رایانه ای که در ایران به اینترنت متصل شد، مرکز تحقیقات فیزیک نظری در ایران بود. در حال حاظر نیز این مرکز یکی از مرکزهای خدمات اینترنت در ایران است. این مرکز به عنوان تنها نهاد ثبت اسامی قلمرو در ایران به رسمیت شناخته می شود و این قلمرو مشخصه تعیین شده برای هویت ایران در فضای اینترنت است.
سال 1373 موسسه ندا رایانه ( یک شرکت مستقل خصوصی با سرمایه گذاری شهرداری تهرانو به عنوان یک موسسه فرهنگی در تهران) تاسیس می شود. پس از راه اندازی اولین بولتن، در عرض یک سال نیز اولین وب سایت ایرانی داخل کشور راه اندازی می شود. همچنین این موسسه روزنامه همشهری را به زبان فارسی در اینترنت منتشر می کند و موسسه ندا رایانه فعالیت بازرگانی خود را به عنوان اولین شرکت خدمات سرویس اینترنتی(ISP) آغاز می کند.
نخستین پایگاه فعال ایرانی در اینترنت با نام دامنه www.neda.net در سال 1374 توسط همين شركت بعنوان اولين دامنه ايراني ثبت مي شود.
در همان سال مجلس ایران، تاسیس شرکت(( امور ارتباطات دیتا)) تحت نظر شرکت مخابرات ایران را تصویب می کند و مسوولیت توسعه خدمات دیتا در سطح کشور را به طور انحصاری در اختیار آن شرکت قرار می دهد.
سال 1377 پروژه یونیکد در ایران با قرارداد شورای عالی انفورماتیک و همکاری بنیاد دانش و هنر واقع در انگلستان و با نظارت و مدیریت فنی دانشگاه صنعتی شریف تحت عنوان(( فارسی وب)) آغاز می شود. هدف پروژه این است که با گنجاندن کامل و جامع الفبای فارسی در استاندارد یونیکد، نشر فارسی در کامپیوتر، مخصوصا اینترنت و وب، استاندارد شود و اصولا مشکل قلم( فونت) های غیر استاندارد موجود در نرم افزارهای ایرانی حل شود.
سال 1378 راه اندازی نخستین كافي نت (اینترنت کافه) ایران توسط شركت ندا رايانه در تهران صورت مي گيرد و اولين كافي نت ايران ( 6 سال بعد از تولد اولين كافي نت در دنيا ) تاسيس مي شود . در ابتدا تنها تعداد انگشت شماری کافی نت در پایتخت افتتاح شد که به دلیل هزینه های بالا و عدم آشنایی عمومی، احتياج به تعداد زياد خط تلفن به خاطر Dialup بودن و ... تنها قشر خاص و محدودي از کاربران از آن استفاده می کردند اما بتدريج كافي نت به همراه پيشرفتهاي اينترنت بعنوان يك شغل جاي خود را در ايران و جهان باز كرد و به سرعت گسترش پيدا كرد . كافي نت در طول تاريخ از جمله شغلهاي معدودي است كه در مدت كمي گسترش جهاني فوق العاده اي داشته است.
در دهمین سالگرد تاسيس کافی نت ها (سال 2003) در جهان پایگاه Yahoo کافی نت های 111 کشور جهان را مورد ارزیابی قرار داد و در نهایت، کافی نت های برگزیده را معرفی کرد از بیش از 20هزار کافی نت موجود در جهان ، زیباترین و لوکس ترین کافی نت جهان، متعلق به کشور روسیه بود که در میدان سرخ واقع شده است. همچنین جذاب ترین کافی نت جهان، کافی نتی در یک خشک شویی واقع در سن فرانسیسکو بود ؛ اما دورافتاده ترین و خلوت ترین کافی نت جهان، در گوشه ای از کشور مالی واقع شده است.
بر اساس برخي آمارها در ايران بيش از 2 هزار كافي نت به ارائه خدمات اينترنتي مي پردازند و قسمت اعظم خدمات الكترونيكي كشور در اين كافي نت ها انجام مي پذيرد.
فوايد ايجاد كافي نت
با توجه به گسترش اینترنت در ایران و همچنین روی آوردن موسسات و مراکز اداری به ارائه خدمات الكترونیکی امروزه بسیاری از امور که قبلا توسط شخص و بصورت سنتی انجام میشد در کافی نت و از طریق اینترنت انجام میشود . بطور مثال ثبت نامهای کنکور و اعلام نتایج و حتی انتخاب رشته برای دانشگاه، بانکداری الکترونیکی و بسياري از خدمات سازمان هاي دولتي و خصوصي ديگر از طریق اینترنت صورت میگیرد . با توجه به اینکه سرعت اینترنت خانگی در حدی نيست که به کاربران اجازه دهد تا کارهای الکترونیکی خود را در منزل و با کامپیوتر براحتی انجام دهند این کافی نت است که نیاز کاربران را با ارائه اینترنت پرسرعت همراه با تجربيات و اطلاعات به روز صاحبان كافي نت ها در ياري رساندن به مراجعه كنندگان تامين و نياز فزاينده آنان را برطرف نموده و كافي نت ها جايگاه ويژه خود در جامعه را به اثبات مي رسانند .